Det var ju f-n

..va lite tid man har haft över de sista dagarna. Dottern har haft kolik och vi har tampats med en del skrikanfall. Fyyy va det kommer att vara skönt när de här första månaderna är över och man får en lite gladare bebis. Imorgon åker sambon iväg igen och jag är beredd på att få minimalt med sömn. Ska passa på att åka och hälsa på mina föräldrar tror jag. Undrar hur det kommer att gå att köra 14mil själv med unge och hund i bilen.. Förhoppningsvis sover hon hela vägen, men vad gör jag om hon får skrikanfall på E6:an med någon mil till nästa rastplats? Jaja..jag vet..det är bara att låta henne skrika, inte så mycket jag kan göra bakom ratten i 120km i timmen med dottern i baksätet, men jag kommer onekligen att bli stressad. Får ta med mig en bra skiva och höja volymen tills vi når nästa avfart eller nåt, som alla vet så är det ju inte det bästa att bli stressad som bilförare. Men det ska nog gå bra. Det är ju som allt annat man gör som förälder för första gången, man är osäker men det går till slut.

Barnledig!

Älsklingen är på promenad med sin farmor. Jag har fått några timmar att vila och för att ta hand om mig själv, det behövs verkligen!  Som vanligt blev det inte så mycket vila, jag satsade på att duscha, raka benen och att gå och handla istället. Kändes fint kan jag säga. Man har nästan glömt hur det var att inte ha en liten här hemma.
Samtidigt som jag njuter av att få slappna av lite så saknar man den lilla gaphalsen. Ja jag vet att det är löjligt, hon har bara varit ute i drygt två timmar, men det känns ändå tomt på något sätt. Ska försöka att inte bli en sån där mamma som oroar sig och inte kan slappna av, vill inte ringa och terrorisera svärmor när hon försöker ta en lugn och skön promenad med sitt första barnbarn, men tankarna finns där.  Är hon hungrig? Räcker ersättningen som hon fick med sig?  Har hon ont i magen? Tänk om det händer något..?
Nää nu ska jag lägga ner och gå och äta min middag och försöka ladda lite energi till sötnosen kommer hem igen.

Prinsessan

image16

Kom hem!

Jag sitter här med en helt nyvunnen respekt för ensamstående föräldrar. Inte att jag inte respekterade dem innan men det börjar gå upp för mig exakt hur svårt det är att klara sig med ett spädbarn utan att ha en respektive som hjälper en. Jag har alltid känt, som den självständiga kvinna på 2000-talet som man intalar sig att man är, att jag utan problem skulle klara av att ta hand om ett barn själv. Har nästan önskat att det var möjligt att kunna producera ett barn utan en man inblandad, mest av rädsla för en pappa som inte ska behandla sitt barn bra tror jag.
Nu är det enda jag tänker på när min sambo ska komma hem igen, hade inte klarat mig i längden utan honom. Jo ok, klarat mig hade jag, men en pappa som finns där och hjälper till är inget som jag hade velat vara utan idag.
Jag vill att min sambo ska veta att han är en jättebra pappa och pojkvän och jag vill ge min beundran till alla ensamstående föräldrar, både kvinnor och män!

Babysitter

Man kommer på nya knep för att förenkla vardagen hela tiden. Min senaste upptäckt är att det är mycket lättare att diska och äta frukost om jag inkluderar dottern i aktiviteterna. Jag sätter henne i babysittern på köksbordet så att hon har utsikt över köket och vips så har jag en nöjd bebis! Givetvis lämnar jag inte henne utan uppsikt och babysittern är av stabil modell.
Ja man börjar så smått komma in i detta här med att vara förälder.

Ett bra köp!

Som nybliven mamma blir man ett lätt offer i babybutiken. Har spenderat mycket pengar på egentligen helt onödiga saker. Men en sak hade jag inte kunnat vara utan, och det är liggdelen till badbaljan. Istället för att hålla en hal inoljad bebis som lätt glider ur händerna så kan nu dottern njuta av sina badstunder i lugn och ro. Med en liten handuk i liggdelen så sitter hon som en prinsessa, säkert och bekvämt. Det händer till och med att hon somnar i badbaljan!
                                                              


Jag, vovven och bebis..

..är själva hemma i fyra dagar nu. Sambon har åkt iväg till Småland(?) för att arbeta. Är inte speciellt bra på Sveriges geografi därav frågetecknet. Hoppas att lillan inte ska skrika allt för mycket på nätterna nu när vi är själva.
Har bokat upp alla väninnor jag har så att dom ska komma och underhålla mig dom här dagarna. Ska faktiskt packa in bebis och hund i bilen någon dag och åka till skogen och ta en lång promenad.

Sex gångna veckor

Tänket att jag skulle skriva lite om min dotters uteckling. Nu vid sex veckors ålder kan hon fästa blicken och följa föremål och hon kan hålla upp huvudet ganska länge när hon ligger på mage. Hon har lett några gånger men de brukar ofta vara ungefär samtidigt som hon fiser så jag misstänker att vi får vänta lite till på ett medvetet leende från henne. Jag längtar!

Trött..

Jag har nått en helt ny dimension av trötthet.. Kommer knappt ihåg nätterna när jag vaknar på morgonen, tror att jag till stor del gör saker i sömnen (vilket är ganska skrämmande när man tänker efter eftersom man ändå hanterar en ömtålig liten bebis..) I natt hörde jag min sambo be mig att gå och blanda ny mat (eftersom mina bröst inte ville som jag så får lillan modersmjölksersättning) och trodde att det var precis det jag gjorde. När sambon en stund senare frågar igen om maten svarar jag irriterat ..Ja men den håller ju på att svalna!  Sambon tittar konstigt på mig och jag inser att det bara är i drömmarna som jag rest mig från min sköna säng för att gå och fixa mat.
När nära och kära frågar om de gångna nätterna och jag tänker tillbaka så är allting bara ett enda virrvarr av blöjbyten och vaggande. Vänjer man sig vid att sova så lite egentligen? Eller kan man vänta sig att gå i sömnen konstant närmsta året?
Desstom har vi upptäckt att den där praktiska flaskvärmaren som vi betalade så mycket pengar för förvandlas till flaskvärmaren från helvetet på natten när man är trött. När den är färdig med att värma upp maten börjar den nämligen tjuta högt och slutar inte förrän man masat sig till köket för att stänga av den. Inte så kul när man har bebisen på skötbordet med bajs i blöjan kan jag säga..


Äntligen har hon somnat

Visst har jag lyckats göra det bästa av dagen! Var ute och promenerade i solen och dottern var tröstlös och skrek hela rundan. Inte ens nappen var tillräcklig. Väl hemma var det bara att spänna på sig babybjörnen så att hon kunde vara med mamma överallt, inget annat dög. Ja efter att ha burit runt på henne nio månader i magen är man ganska van vid att vara framtung. Men jag höll minsann modet uppe och tröstade, matade och bytade blöjor med bästa humör. Lagom till sambon kom hem somnade hon på soffan inlindad i sin "tummen"-filt och där ligger hon ännu. Det är ganska hemskt egentligen att man längtar tills de små somnar men att vara hemma själv med en liten är inte det lättaste har jag märkt. Pauserna när man får vila lite är guld värda.


Solen skiner

Idag har jag bestämt mig för att inte stressa och för att ha en underbar dag med min dotter!


Dags för choklad

Puh! En jobbig dag! Dottern har skrikit mest hela tiden och sovit ungefär tio mininuter i sträck som mest.
Skickade sambon till matbutiken för att handla choklad, känner att jag är värd det. Mina armar värker efter att ha burit på bebis hela dagen, misstänker att armarna är det enda på kroppen som faktiskt blir mer välformade efter att ha fått barn. Nu är jag så trött att jag har lust att sätta mig ner och gråta.
Har bestämt oss för att testa apotekets droppar mot magont på vår dotter. Som det är nu så låter det som andra världskriget i blöjan och jag kan tänka mig att det inte är speciellt behagligt med så mycket luft i den lilla magen. Efter detta är vi minsann värda en semester!

                                                                


Visste ni att..

..ett nyfött barn sover ca 16 timmar per dygn och har ingen dygnsrytm förrän efter ungefär två månader.

Alltså borde jag i teorin också kunna få sova ca 16 timmar per dygn. Var tar dom timmarna vägen??




Dagens köp

Babyvakt /nattlampa

image10

Hoppas innerligt att den är bättre än den vi köpte sist som inte kunde registrera ljudet om dottern vände på huvudet.

Irritation

Jag, som inte är känd för att ha världens bästa morgonhumör, är mer eller mindre på krigsstigen varje natt/morgon efter att jag har sovit mina maximalt två timmar i sträck. Som den exemplariska föräldern jag är(?) så väljer jag såklart att ta ut det på sambon istället för på dottern. Det är lätt att komma på något att bli förbannad över när man har fått sin välbehövliga nattsömn uppdelad på fem-sex perioder av oroligt drömmande. Och finns det inget så går det lika bra att hitta på något själv. Förstår verkligen att det är många förhållanden som inte pallar trycket när det kommer småbarn in i bilden. Så om någon fortfarande tror att en söt liten bebis kan rädda ett redan dåligt förhållande..tänk om! Det positiva är att irritationerna hos oss sällan leder till några större sammandrabbningar för man hinner helt enkelt inte lägga ner tid på att bråka.
Har börjat fundera på hur det fungerar hemma hos de par som får tvillingar..eller kanske tom trillingar.. Hur hinner man? Det är bara att ta en bebis var och sätta igång att trösta, byta blöjor och mata eller? Får man fler än två så är det väl bara att engarera hela släkten i matande, hoppas att barnbidraget kommer i tid och be att inte alla bajsar på sig på samma gång.
                                               

Obeskrivlig kärlek

Det går inte att förklara med ord hur mycket man älskar sitt barn. Hon är det finaste av allt och jag kan inte förstå att hon är min..
                                                


Vill ha! (och behöver dessutom)

Inte bebisen (det räcker med en just nu) utan ringsjalen

image7

Vårkänslor!

image5

Då var helgen slut..

..och sambon tillbaka på jobbet.  Lämnad själv igen med hemmet o bebis. Undrar varför det kallas föräldra-"ledighet" när man egentligen arbetar mer än någon annan gång.  Försöker vara en bra "hemmafru" men det är svårt att få saker och ting gjorda. Visst har jag blivit förvånadsvärt bra på att göra saker med en hand på denna korta tiden, men fortfarande har jag begränsningar i vad jag kan göra med bebis på armen. Det gäller att hinna diska, bädda sängen, plocka undan, duscha och gärna vila lite på de fem minuterna när dottern inte kräver någon uppmärksamhet. Sen finns det (om man har tur) ett fåtal perioder av lite vila (som nu) när man brukar få en dryg timme på sig att hämta lite energi och varva ner.  En väninna sa en gång till mig att man vet att man är förälder när man bara hinner raka ena benet efter duschen.. Jag hinner fan inte raka något av mina ben. Ja, man skulle ju överdriva om man kallat sig själv för porrig just nu. Men det är väl kanske en viktig del av att bli förälder, man prioriterar någon annan till 100procent och släpper sitt eget och sin egen fåfänga för ett tag.
Hörde någon berätta om en gammal dam som pratat om dagens mammor som hon tyckte borde bry sig mer om sitt utseende. Hon tyckte att det minsta man som mamma kunde göra var ju i alla fall att sätta på sig lite läppstift när man gick ut och promenerade med vagnen. Jag kan verkligen se mig själv gamla slitna mysbyxor, risigt hår, stora påsar under ögonen och riktigt rött läppstift på läpparna, en oslagbar kombination
                                                              .

Min dotters favorit

http://www.youtube.com/watch?v=zmlp641PCsA

En gammal fröken

image3

En dag äldre

Ja då lider denna dagen också mot sitt slut. Tog inte lång tid förrän min nya tröja som jag köpte tidigare idag och tog på mig var full med bebisdräggel. Överlevde provhytterna och kom hem med några tröjor och ett par mjukisbyxor. Såna som är bra att ha i väntan på att kroppen ska återgå till sin naturliga form och man kommer i sina gamla kläder.
Efter shoppingrundan mötte jag en frustrerad sambo och en hund som nog helst skulle vilja flytta var som helst bara hon slapp det jävla skrikandet från den där konstiga saken som husse och matte dragit hem. Lillan hade ont i magen och hade skrikit oavbrutet från det att jag gått ut genom dörren. Jag har upptäckt att man klarar av bebisskrik alldeles utmärkt i ungefär en halvtimma, sen börjar frustrationen infinna sig när man inte kan trösta. Efter tre timmars skrikande (speciellt på natten) är man beredd att gå med på vad som helst bara ungen är tyst.
Det är bara att hoppas att min dotter inte läser denna bloggen när hon blir lite äldre och inser att det faktiskt är ganska simpelt att få mamma att lova henne en ponny.
För första gången under denna varma dag sover nu min lilla docka fridfullt och jag ska passa på att ta vara på tiden av tystnad.

                                                                              

Att vara bakfull..

..känns ungefär samma som det gör efter att ha varit vaken tre timmar på natten med en bebis som har ont i magen.  Påsarna under ögonen är inte att leka med alltså. Gjorde extra starkt kaffe nu på morgonen för att kunna vakna till liv och orka tvätta, men inte ens det hjälper. Fick dock någon timme kvalitetstid med dottern nu på morgonen när hon var vaken utan att väcka alla stackars grannar.
Hade tänkt passa på att åka och shoppa lite kläder under dagen medans sambon är hemma, bävar för att behöva se mig själv i provrummet. Det är ju aldrig den mest smickrande belysningen och inte direkt det som man längtar efter en månad efter att man fött barn. Jo kanske om man följer vissa kändisars exempel och kör kombinerat kejsarsnitt och fettsugning, men för oss "vanliga" är det väl inte höjdpunkten att få se sin kropp i lysrörsbelysning.
Hoppas jag hittar nåt i alla fall!


..och ännu en =)

Herregud det här var ju riktigt roligt! Att jag inte upptäckt charmen med bloggandet tidigare, när det fanns mer än några minuter över.. Men å andra sidan hade jag kanske inte haft samma inspiration till att skriva då. Misstänker nämligen att majoriteten av mina inlägg här kommer att kretsa kring babyprat och allt vad det innebär. Det gick upp för mig idag att man ganska snabbt blir en "sådandär" förälder som enbart (och öppet för alla som vill höra dessutom) pratar om hur ofta bebisen bajsar, vilka blöjmärken som är bäst och "fem sätt att undvika kolik".
I övrigt är andra intressanta samtalsämnen bla hur man någonsin ska kunna komma i de där superdyra jeansen man köpte innan man blev gravid eller om det finns hopp att man nångång ska vilja visa sig i bikini igen. Det sägs ju tyvärr att sommaren ska bli rekordvarm just för att vi nyförlösta ska behöva svettas ihjäl för att få ha lite stolthet kvar. Antar att man får satsa på beach-09 istället och hoppas att det där leendet som kommer att få ens hjärta att smälta kommer snart så att drömmen om strandlivet bleknar.
Nu är minuten slut och jag ska kramas med min bebis!

En minut över..

Jaha då har man börjat blogga också.. Får se hur det kommer att fungera med nykommen förmåga i familjen, men jag ska ge det ett försök. Efter en hel dag av skrik, matande och blöjbyten har man då äntligen en liten stund för sig själv. Sambon har gått till en kompis, bebis och hund snarkar och själv sitter man här klarvaken och koffeinförgiftad trots att man vet att man borde sova en stund. Å andra sidan är detta det enda tillfälle på dagen jag har möjlighet att dricka mitt kaffe innan det hinner bli kallt. 
Helt underbart väder ute också. Idag hann jag minsann sitta en hel halvtimme på balkongen och sola innan babymonitorn började brusa och det var dags för en ny omgång babyaktiviteter. Tror att jag slipper köpa solskyddsfaktor i år. Känns overkligt att man är förälder fortfarande, trots att man har haft en månad på sig att smälta det. Tillvaron har förändrats drastiskt och så även ens prioriteringar. Men mitt uppe i allt stressande så har man ändå de där speciella stunderna när ens barn tittar på en med sina stora ögon och man inser att man har skapat ett nytt liv som faktiskt är alldeles alldeles underbart... Snart ska jag fira mitt första mors dag som mamma!

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0